Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpen Het is nu ma sep 25, 2017 01:52 [ 4 berichten ] 
 Wat zijn de voordelen van kunstgras? 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Wat zijn de voordelen van kunstgras?
Stelling: ‘Kunstgras biedt voor onze vereniging eigenlijk alleen maar voordelen’

_________________
de voorzitter


vr maart 09, 2012 11:21
Deel op Facebook Deel op Twitter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Re: Wat zijn de voordelen van kunstgras?
Gerrit Scheurwater, onder andere bestuurslid PR & Communicatie bij ASWH:

,,Een volmondig ‘ja’! De kwaliteit van deze velden is dusdanig verbeterd de laatste jaren, dat ze heel dicht de echte velden benaderen. Voorheen was er altijd weerstand onder de voetballers, zeker onder eerste elftalspelers. Maar nu zouden we ook wel kunstgras op ons hoofdveld willen hebben. We spelen in de hoofdklasse, op de rand van de Topklasse, en de jongens willen daar graag op spelen. De ballen stuiteren tegenwoordig ook niet meer dan op gewoon gras en krijgen geen extra snelheid meer mee.

,,Het begint zoals gezegd echt op een natuurgrasveld te lijken. Het kunstgrasveld is wel altijd glad, maar dat is zeker voor de technische begaafde spelers juist een voordeel. Op onze accommodatie hebben we nu ruim een jaar een nieuw kunstgrasveld liggen. Lang daarvóór hadden we een ander kunstgrasveld. Dat was rubberingestrooid en daar hebben we veel ellende mee gehad. Een handjevol bewoners klaagde over de stank. Landelijk zijn er veel van dit soort velden en die worden altijd goedgekeurd, maar hier is het een heel probleem geworden. Ons sportcentrum ligt in het centrum van het dorp en als het in de zomer 30-35 graden Celsius is, dan ruik je die korrels wel, ja. De gemeente heeft dat veld laten weghalen en we hebben er een ander kunstgrasveld voor teruggekregen. Eén met kunststofkorrels, dat is duurder, maar beter en nog iets stroever dan rubber. Het stinkt niet en nee, een grotere kans op blessures of brandwonden, dat is tegenwoordig al helemaal niet meer aan de orde.

,,Het huidige kunstgrasveld bevalt zo goed dat wij zelfs het hoofdveld zouden willen voorzien van dit gras. Daarvoor ontbreekt nu in deze tijd het geld, bovendien ging dus het huidige kunstgrasveld al niet zo lang geleden op de schop, maar als er opnieuw geld voor vrijkomt, gaan we voor kunstgras. Er zijn ook steeds meer hoofdklassers die er op spelen. En ook wijzelf wijken, als we het andere veld moeten afkeuren, al uit naar het kunstgrasveld. Ons tweede elftal wil nu zelfs al niets anders meer. Natuurlijk, een kunstgrasveld van topkwaliteit kost zo een half miljoen. En ook kunstgras vergt onderhoud, maar die kosten liggen beduidend lager dan voor een natuurveld. Met wat nattevingerwerk kost onderhoud van een natuurveld op jaarbasis zo’n vijfentwintig tot dertigduizend euro, onderhoud van kunstgras grofweg de helft. Al moet het kunstgrasveld op een gegeven moment wel weer worden vervangen.

,,Kunstgras heeft één belangrijk, enorm groot voordeel: het is 24 uur per dag bespeelbaar. Het veld wordt op de zaterdag alleen maar afgekeurd als er sneeuw opligt én er vorst overheen is geweest. Maar haal je tijdig de sneeuw eraf, dan kan je ook de hele winter door voetballen. De intensiteit van het gebruik is dus honderd procent. Zo hebben wij een voetbalschool; die kinderen kunnen altijd trainen, én op een lekker veld. En doordeweeks hebben wij een allstars competitie voor 40-plussers. Voorheen werd in de winter de helft afgelast, maar met het kunstgrasveld zijn ook deze mensen diep gelukkig.”

_________________
de voorzitter


vr maart 09, 2012 11:22
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Re: Wat zijn de voordelen van kunstgras?
Ad Frik, voorzitter sv Orion:

,,Heel duidelijk: ja. Ik kan me nog herinneren dat, toen wij gingen verhuizen van ons oude complex met alleen maar natuurgrasvelden naar ons nieuwe complex met kunstgras, de spelers van het eerste elftal zo’n beetje aangaven: ‘Daar willen wij niet op spelen, wij willen gras ruiken en broeken moeten na afloop groen zijn’. Maar nu zijn ze er niet meer weg te slaan. We hebben al kunstgras op het hoofdveld plus een kleiner veld voor de pupillen, en nu hebben we, de club zelf welteverstaan, zelfs een tweede veld “gekocht”.

,,Het is namelijk heel vervelend voor ouders als zij hun kinderen wegbrengen voor een training en deze gaat vervolgens niet door. Dat zij dus voor niets rijden, of zelfs al een andere afspraak hebben gemaakt. Maar op kunstgras worden trainingen nooit afgelast. Voorheen kon de selectie al wel op kunstgras trainen, maar was de jaloezie bij de rest heel groot. Nu met het tweede veld wordt het ook verenigingsbreed mogelijk de trainingen op kunstgras af te werken. We hebben alleen al 66 jeugdteams en nu hoeft niemand meer jaloers te zijn als een ander wél kan doortrainen. Iedereen die wil, kan tweemaal per week trainen, weer of géén weer. Alleen dát al is een enorm voordeel.

,,Voor de ouders is het één van de redenen dat zij bereid zijn om voor de aanleg van dit tweede grote kunstgrasveld extra contributie te betalen. Zij betalen vijfentwintig euro meer, tien jaar lang. Want zes ton heb je natuurlijk niet zomaar paraat. Bovendien moet je er rekening mee houden dat de gemeente een dergelijke investering niet meer alleen wil doen, maar met de vereniging samen. Zij zorgen voor de aanleg, maar zijn géén bank. Zij willen wél de garantie dat het geld terugkomt, ook als het met de vereniging even minder zou gaan. Daarvoor hebben we een deal gemaakt door het aangaan van een krediethypotheek. We hadden trouwens ook mazzel: de gemeente wilde toch al een grasveld extra aanleggen, en wij betalen nu alleen maar het verschil. Dat scheelt toch zo’n anderhalve ton.

,,Heb je overigens kunstgras met de rubberachtige, zwarte korrel, dan is het de vraag of daardoor op den duur de grond niet verontreinigd wordt, wat hoge kosten met zich meebrengt bij vervanging. Tegenwoordig zijn die korrels vaak gecoat om bij warm weer stank tegen te gaan. Het risico is wel dat deze coating op de lange termijn ook effect kan hebben op het milieu. Het is nog een groot vraagteken in hoeverre de grond dan nog gezond zal zijn. Dat aspect moet je dus wel meenemen. Mede daarom hebben wij velden met de witte, kunststofkorrel, al is zo’n veld zo’n vijftig mille duurder. De kosten van aanleg of huur van een kunstgrasveld zijn natuurlijk sowieso niet gering. Het verschil in kosten voor onderhoud van kunstgras en die voor een gewoon veld is echter in feite niet zo groot.

,,En ook verder zie ik eigenlijk alleen maar voordelen. Sommigen vinden dat gras nog steeds iets geweldigs, maar dat is vooral gebaseerd op emotie. Als zij actief met kunstgras in aanraking komen, willen ze niet anders meer. Het is bovendien heerlijk: dat er op zaterdag of zondag wordt gespeeld, en dat je vooraf zeker weet dat die wedstrijd doorgaat. De competitieduels kunnen altijd doorgang vinden, al is het minder fijn als je bent ingedeeld met voornamelijk teams die alleen gras hebben en je dan erg vooruitloopt in de stand. Maar langzamerhand hebben de meeste clubs wel minstens één kunstgrasveld. Het speelt ook lekker, lijnen trekken hoeft niet en de gemeente doet het onderhoud. Misschien wordt het met echt heet weer wat warm in je schoenen, maar dat probleempje is met vaseline onder de voeten snel verholpen. Brandwonden, bloedende voeten, dat zie je op het nieuwste kunstgras niet meer. Het enige nadeel is dat als het is ondergesneeuwd, je er mogelijk niet op kunt trainen. Maar dan heeft de combinatie met de aanwezigheid van een gewoon grasveld, mits dat natuurlijk nog verantwoord bespeelbaar is, in dezen ook weer zijn voordelen…”

_________________
de voorzitter


vr maart 09, 2012 11:22
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Re: Wat zijn de voordelen van kunstgras?
Ferry Broekhof, voetbalzaken jeugd van vv ONA:

,,Een goed kunstgrasveld wel! Natuurlijk, daar kun je continu op trainen en voetballen, behalve als het erg sneeuwt natuurlijk. Dat je áltijd kan spelen, dat heeft grote voordelen en komt uiteindelijk puur ten goede aan het voetballen. Alleen: door intensief gebruik en slecht onderhoud van de gemeente, zitten wij nu met een kunstgrasveld dat al jaren niet meer voldoet aan de normering. Met name de selectie en andere senioren trainen er vaak op en zij kampen met veel blessures. Onze fysiotherapeut heeft het opvallend druk… Dat wat er nu al negen jaar ligt, zorgt voor vele problemen. De onderlaag bestaat uit veen en dat heeft indirect geleid tot kuilen en gaten. Zeer, zeer vervelend. Maar uiterlijk volgend jaar zomer, als het veld volledig is afgeschreven, zal het gelukkig toch van een nieuw veld komen…

,,Een goed kunstgrasveld, joh…! Niks liever. Wij hebben twee velden, groeien als vereniging en hebben het liefst ook het hoofdveld van kunstgras. Ook de trainingsintensiteit die je kunt aanbieden is dan veel hoger én je kunt beter spreiden. Momenteel komen we in de knel; acht F-teams, meer kunnen we bij de jeugd niet kwijt, zeker aangezien ze veelal op hetzelfde tijdstip trainen. Dat heeft ook gevolgen voor het gras. Als je er teveel gebruik van moet maken, is het veld na drie maanden al kaal. Maar als we twee kunstgrasvelden zouden hebben, kunnen we makkelijker nóg meer kinderen kwijt.

,,Zelf speel ik het liefst op gewoon gras. Maar dat is persoonlijk, als ik denk aan de zomer, die mooie mat en mooie doelnetten… Dan is het ultiem natuurlijk om daarop te spelen. Terwijl het kunstgras met een aantal graden warmer ook nog eens kan ruiken naar het rubber van autobanden. Maar de jeugd zal met kunstgras, dat natuurlijk ook nog steeds in ontwikkeling is, opgroeien en echt niet anders weten en willen. Ja, in de basis is het gewoon goed om kunstgras te hebben. Ook al betaal je natuurlijk wel veel meer. Volgens mij kost het al gauw zo’n elfduizend euro per jaar aan huur, een groot verschil met die grofweg vierduizend euro voor een gewoon grasveld. Dat verschil is een hoog bedrag, maar een kunstgrasveld wordt daarentegen zeer veelvuldig gebruikt. Als je beleid erop is afgestemd, kun je er dan ook meer uithalen; meer leden trekken en dus meer contributie ontvangen. Daar moet je dan nog wel je best voor doen natuurlijk. Net als voor het onderhouden van het kunstgras… Want als je het goed doet, moet het allemaal geen probleem zijn. We kijken daar bij vv ONA dan ook erg naar uit.”

_________________
de voorzitter


vr maart 09, 2012 11:22
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 [ 4 berichten ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers.


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
HelpZoeken