Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpen Het is nu za sep 23, 2017 17:33 [ 4 berichten ] 
 Heeft u voldoende goede trainers? 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Heeft u voldoende goede trainers?
Stelling: ‘Wij kunnen kiezen uit voldoende goede trainers’

_________________
de voorzitter


do aug 16, 2012 08:56
Deel op Facebook Deel op Twitter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Re: Heeft u voldoende goede trainers?
Rens Snoeijen, onder meer bestuurslid technische zaken van RKSV Heeze:

,,Nee, dat is niet zo. Het wordt juist steeds moeilijker, zeker voor de jeugd. Nou moet ik zeggen dat ons beleid voor de selectieteams er wel op is gericht te zoeken naar mensen met het diploma Trainer-Coach III, maar toch. Zo hebben we op een vacature die we al in de winterstop hadden geplaatst, pas toevallig deze week een eerste reactie gehad. Dit jaar hebben we op vacatures van trainer van de B1 en keeperstrainer van de selectie geen of uiteindelijk maar één reactie ontvangen. Terwijl een jaar of wat geleden, zo kan ik me herinneren, dergelijke vacatures vrij vlug waren ingevuld. Toen had je nog wat keuze, waren er vaak meerdere kandidaten. Maar nu is er, bijvoorbeeld, onder de jeugdleden minder animo om als trainer te beginnen. Het is al een jaar of vier niet meer zo dat we trainers voor de selectie makkelijk kunnen aanvullen van onderaf, vanuit de club zelf. De druk om wat bij te verdienen is voor jongeren steeds groter en de kans dat ze iets als vrijwilliger willen oppakken is onder andere daardoor kleiner. En als dan de ouderen stoppen, kom je op trainersgebied al gauw in de problemen.

,,We zijn binnen de vereniging wel actief met het stimuleren van het volgen van trainerscursussen van de KNVB, op onze kosten. De eerste stap is altijd proberen het intern op te lossen, maar dat valt dus niet altijd mee. Vervolgens zetten we een vacature, op onze website, op diverse andere sites voor trainers en in vakbladen. Wij zetten meteen vrij massaal in, want willen doorgaans die vrijgekomen plek snel invullen. Als we extern iemand kunnen vinden, is er een eerste kenningsmakingsgesprek met twee mensen van de club. Dan wellicht een proeftraining en bij tevredenheid vervolgens een laatste gesprek, maar dan met drie andere mensen van de vereniging die het weer vanuit hun eigen invalshoek bekijken. En als de trainer er zelf al niet mee komt, vragen we ook altijd naar referenties.

,,Voor de B1 zijn we uiteindelijk met een Italiaan in zee gegaan, die in Nederland een trainerscarrière wil opbouwen. Hij is heel kundig en de jongens van de B1 spreken Engels, maar hij is onze taal niet machtig en dan is het wat dat betreft toch niet een ideale situatie. In het algemeen gesproken werkt het met een trainer van buitenaf toch altijd net iets anders. Vaak heeft deze wat andere ideeën dan gebruikelijk binnen de clubcultuur en doorgaans is zijn of haar commitment een stuk minder dan die van eigen mensen. Dus ja, dat vind ik wel een nadeel. Gekeken naar het groeiende aantal vacatures dat ik zie op de vacaturebanken, heb ik de indruk dat het tekort in Nederland redelijk structureel van aard is. Gelukkig hebben we een aantal oud-spelers van het eerste elftal die trainer zijn van het E- of F-team van hun zoontjes. Sommigen van hen zullen, gekeken naar de toekomst, wel verder willen gaan zonder dat ze altijd gekoppeld hoeven te blijven aan het team van hun kind. Dat biedt voor ons dus misschien wel wat mogelijkheden, al blijft het natuurlijk altijd afhankelijk van werk en persoonlijke keuzes. Ik voorzie dus dat het gebrek aan voldoende goede trainers voorlopig wel zal blijven bestaan.”

_________________
de voorzitter


do aug 16, 2012 08:57
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Re: Heeft u voldoende goede trainers?
Bert Walhain, voorzitter G.V.V. Unitas:

,,Nou, nee, dat is helaas niet helemaal waar. Was het maar zo. Over het algemeen is het voor standaardteams nog wel het geval. De A1 en B1 bijvoorbeeld zijn redelijk makkelijk te voorzien, maar het is vooral lastig om goede trainers te vinden voor teams als de B2, B3, C2, C3, enzovoort. Als je een gediplomeerde trainer vraagt voor deze lagere elftallen, dan zien ze er meestal hun ambitie niet in. Jammer, we moeten daar dus vaak echt ons best voor doen. Eigenlijk is dat altijd wel een beetje zo geweest, het is niet iets van alleen de laatste seizoenen. Maar tot nu toe hebben we het over het algemeen nog vaak kunnen oplossen binnen de eigen vereniging, waarbij je dan meestal terechtkomt bij bijvoorbeeld een goedwillende vader. Gelukkig, want als er echt eens een uitzondering is, is dat vreselijk. Dan moet je werken met wisseltrainers en ouders om toerbeurt, natuurlijk verre van ideaal.

,,Ook bij de senioren geldt dat de trainers zich voor Zaterdag 1 bij wijze van spreken wel aandienen, maar dat we echt ons best moeten doen voor onder meer Zaterdag 2 en dat we blij zijn als we iemand bereid vinden. Potentiële nieuwe trainers voor het tweede kijken vaak ook heel nauwkeurig; naar de samenwerking, de mensen, de randvoorwaarden, hoe de communicatie verloopt, en dat vooral in relatie tot de trainer van het eerste. Vaak is het een vereiste dat ze daar een goed gevoel bij hebben. Veel trainers kijken ook naar wat de vereniging, sportief gezien, hen te bieden heeft. Mede daarom wil je toch een stijgende lijn zien bij de jeugd als het om voetbal gaat. Het is dus van belang het spelniveau omhoog te krikken, wat soms juist weer minder lukt vanwege het gebrek aan trainers…

,,Het allermooist is het natuurlijk als je alles kunt halen vanuit de vereniging zelf, maar dat is een utopie. Wat we daarom ook proberen, is een concreet lijstje te hebben met namen van interessante trainers uit de omgeving, om hen dan te bellen. Dan heb je direct persoonlijk contact. Wij willen niemand zomaar wegtrekken bij een andere vereniging, dat zouden wij andersom ook niet prettig vinden. Maar je kunt wel gewoon vragen: heb je het naar je zin? Als dat zo is, moeten ze natuurlijk vooral blijven waar ze zijn. Maar als ze toevallig toch al om zich heen kijken, dan geven we graag aan dat ze ook welkom zijn bij ons om eens even te praten. Gelukkig hebben we zo onze contacten, al blijft het natuurlijk evenmin eenvoudig om voldoende goede (jeugd)trainers van buitenaf te krijgen.

,,Ook daarom probeer je er intern zoveel mogelijk op te leiden. Daarin zijn we altijd heel actief, bij zowel scheidsrechters als jeugdtrainers. Maar wat je wel eens ziet, is dat een goede clubscheidsrechter bekend raakt bij de KNVB en je hem of haar vervolgens kwijt bent. Datzelfde geldt een beetje voor jeugdtrainers. Na een jaar of twee, drie, kunnen ze de neiging hebben een stap hogerop te willen. Als er intern dan net geen geschikte vacature vrij is of het duurt nog een seizoen, hebben ze logischerwijs niet het geduld en is het verleidelijk naar een andere club te gaan. Je moet dus continu blijven zorgen voor het opleiden van jeugdtrainers. Daarbij moet je er ook rekening mee houden dat dit het ene jaar misschien goed lukt en je er drie, vier warm krijgt, maar dat er ook seizoenen zijn, zoals nu, dat je echt moet gaan leuren bij achttien- en twintigjarigen om zo’n cursus te gaan volgen. Wellicht, hebben we tegen elkaar gezegd, moeten we eens beginnen met een jaarlijkse bijeenkomst in de kantine in het voorjaar, voor zoveel mogelijk van onze jeugdleden die hiervoor in aanmerking komen. Hen wijzen op het belang van de club, maar zeker óók op hoe leuk en waardevol het voor henzelf kan zijn. Het is er nog niet van gekomen, maar we willen dat zéker gaan doen.”

_________________
de voorzitter


do aug 16, 2012 08:57
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Re: Heeft u voldoende goede trainers?
Jan Levels, onder meer lid technische commissie bij E.V.V. Echt:

,,Om met de top te beginnen: ik denk van niet. We spelen in de Topklasse en dan kun je niet zomaar putten uit een grote lijst met trainers. Meestal gaat het toch om trainers met het diploma UEFA A / Trainer-Coach I. We kijken met name binnen Limburg en dan is hun aantal vrij beperkt. Niet per se als het gaat om kwantiteit, maar wel in relatie tot de gevraagde kwaliteit. Zo zijn er veel al oudere coaches die bovendien in hun carrière nooit hoge elftallen hebben getraind. Voor het eerste elftal zelf is het overigens geen probleem een trainer aan te stellen, hoor. Op het moment dat de bestaande kenbaar maakt te vertrekken, krijgen wij al telefoontjes. Maar in de categorie daar net onder is de spoeling dun.

,,Voor het tweede kunnen we vaak nog wel een beroep doen op mensen die het als opstapje voor hun verdere carrière zien. Maar bij de lagere teams zitten we ieder jaar met de handen in de haren. Financieel hebben we niet veel te besteden. Een enkele keer dreigt het dan helemaal niet te lukken, waarna vaak weliswaar ineens toch nog vanuit de groep zelf nog mensen opstaan. Kijkend naar de jeugd zien we zo ongeveer hetzelfde. Voor de standaardteams A, B en C proberen we gediplomeerde trainers aan te trekken en dat lukt over het algemeen nog wel. Dan gaat het vaak om jonge gasten die aan het begin staan van een trainersloopbaan. Je ziet wel eens dat trainers die net slagen meteen met hun diploma naar een eerste- of tweedeklasser willen, maar ik denk dat beginnen met deze jeugd ook grote voordelen kan hebben. Maar óók in de jeugd is er bij de lagere teams een groter probleem.

,,Aan het einde van de competitie begint bij ons al de zoektocht naar de invulling voor het nieuwe seizoen. We plaatsen daarbij geen vacature, je zult het toch persoonlijk moeten benaderen. Ooit komt het voor dat de competitie steeds dichterbij komt en het voor een elftal knap onzeker wordt. Als je vastzit, kun je soms nog een beroep doen op ouders. Het is alleen de kunst om hen goede oefenstof aan te reiken. En in het ergste geval is de jeugdcoördinator zelf wel eens ingesprongen en moet je noodgedwongen met twee, drie teams samen trainen. Je bent dus al tevreden als je de standaardteams van een trainer kunt voorzien en je voor de andere elftallen kunt werken met vrijwilligers. Dan moet je weliswaar concessies doen aan kwaliteit, maar je moet vooral blij zijn dat mensen de belasting van een x-aantal avonden per week überhaupt willen aangaan. Wij hebben nog zo’n twintig jeugdteams, maar dat geldt al helemaal voor clubs met veel méér van deze elftallen. Kortom, zeker wat ik van de verantwoordelijken daarvoor opvang, kost het heel wat hoofdbrekens.”

_________________
de voorzitter


do aug 16, 2012 08:57
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 [ 4 berichten ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers.


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
HelpZoeken