Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpen Het is nu ma sep 25, 2017 01:55 [ 4 berichten ] 
 Waarde van een jaarverslag 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Waarde van een jaarverslag
Stelling: 'Wij hechten als vereniging veel waarde aan een jaarverslag'

_________________
de voorzitter


vr maart 30, 2012 13:46
Deel op Facebook Deel op Twitter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Re: Waarde van een jaarverslag
Henk van Rooy, voorzitter Spoordonkse Boys:

,,Ja. Wij maken elk seizoen een jaarverslag, zowel een financieel als algemeen. Tijdens elke jaarvergadering wordt het uitgebreid gepresenteerd. Het financieel jaarverslag zelfs – in de kantine – al twee weken vóór deze vergadering. Zo kan iedereen die geïnteresseerd is ruim van tevoren zien hoe we het in dit opzicht gedaan hebben. Vanuit de bestuurskamer zijn de penningmeester en leden van de kascontrole dan bereikbaar voor het beantwoorden van eventuele vragen. Meestal draaien we financieel wel redelijk goed, dan valt het aantal vragen wel mee. Maar als het anders is, kijkt men natuurlijk vanzelf wat kritischer! En dat is ook precies wat we willen, want we hebben ons als vereniging zelf statutair de verplichting opgelegd om via een jaarverslag dit inzicht te bieden.

Tijdens de jaarvergadering zelf kan iedereen die wil dan een beknopte versie van het geheel meenemen. Er zijn altijd wel een stuk of wat leden die dat willen, meestal ouderen, leden van commissies en dergelijke. Al nemen sommigen ook wel een exemplaar mee overwegend uit fatsoen. Maar over het algemeen geldt hoe dan ook dat het erg wordt gewaardeerd. Ook het algemene gedeelte. Als voorzitter beschrijf ik van alles wat is gebeurd van 1 augustus tot en met 31 juli. Over geweldige toernooien, kampioentjes bij de F-pupillen, veel deelnemers aan allerlei succesvolle cursussen die we organiseren en andere hoogtepunten. Maar ook de algemene gebeurtenissen bij de diverse commissie én natuurlijk ook overledenen en andere eventuele dieptepunten krijgen hierin een plaats.

Of ons jaarverslag ook nuttig kan zijn ten opzichte van gemeente en andere partijen buiten de club? Nee, althans, daar is het in eerste instantie totaal niet voor bedoeld. Het is puur intern. Ik probeer in het jaarverslag ook altijd wel een komische noot te brengen. Het mag soms best een sarcastische inslag hebben. Het verslag wordt meestal heel goed ontvangen. Zodanig dat mensen zich ooit afvragen: zou ik er dit jaar inzitten? Het moet natuurlijk geen conference worden, het is bloedserieus allemaal, maar het mag verder ook wel een beetje luchtig zijn. Ja, het wordt dus gewaardeerd. Als we er ons wat makkelijker vanaf zouden maken, zouden we daar van onze leden zeker vragen over krijgen.”

_________________
de voorzitter


vr maart 30, 2012 13:47
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Re: Waarde van een jaarverslag
Ton Hofstra, Communicatie & PR S.V. Hoofddorp:

,,S.V. Hoofddorp hecht veel waarde aan het voorafgaand aan de ledenvergadering ter beschikking stellen van het jaarverslag. Leden behoren naar de mening van onze vereniging uitstekend inzicht te hebben in de (financiële) situatie van hun vereniging. Daarom is het jaarverslag van S.V. Hoofddorp niet alleen financieel inzichtelijk gespecificeerd; ook op beleidsgebied wordt per bestuurslid/sectie verantwoording afgelegd van de uitgevoerde taken en werkzaamheden over het afgelopen jaar.”

_________________
de voorzitter


vr maart 30, 2012 13:47
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Re: Waarde van een jaarverslag
Ingrid Beekmans, penningmeester jeugdbestuur RKSV Schijndel:

,,Zeker. We hebben zowel de financiële verslaglegging als de commissieverslagen. Alle ‘financiële’ mensen binnen onze vereniging hechten daarbij vooral waarde aan het geheel. Die twee dingen bij elkaar, daaruit kun je namelijk heel veel herleiden. Hoe doet die en die commissie het, en hoe ten opzichte van het jaar ervoor? Waar zijn misschien bezuinigingen nodig? Juist de combinatie van de cijfers en de beschrijvingen van en over de diverse commissies, werkt voor dit inzicht heel goed. Uiteraard is alles openbaar en krijgt elk lid ruim ruim inzage in het jaarverslag. We presenteren het altijd tijdens de jaarvergadering en plaatsen ook een – beknopte – versie op onze clubwebsite.

De wat oudere leden vinden zo’n jaarverslag soms misschien een noodzakelijk kwaad. ‘Zo zijn nu eenmaal de regels en daar houden we ons aan.’ Maar zo’n jaarverslag heb je ook gewoon nodig. We hebben op dit moment veel te professionaliseren en daarmee zijn we als bestuur actief bezig. Je hebt doelstellingen en daar moet ook een bepaalde organisatie achter staan. Een professionele organisatie; daar moeten we toch naar toe. Je hebt allemaal verschillende mensen die in een vrijwilligersorganisatie werken. De enige manier om dan alles goed te laten functioneren, is als je met commissies concreet dingen kunt bespreken, en als het moet mensen ergens op kun áánspreken. En dat kan weer alleen als je alles registreert. Bepaalde zaken zul je dan toch meer als bedrijf moeten oppakken en daar hoort zeker ook zo’n jaarverslag bij. Het is een soort leidraad, waarmee je kunt aangeven: zie, dit was het budget, dit wat het afgelopen jaar is uitgegeven daar en daar aan, en dit moeten we nu dus aanpassen. Nee, voor de leukigheid doen we het niet. We doen het dus om de doelstellingen te halen, en dat kan alleen maar door heel strak en secuur de zaken te regelen. Want aanmodderen, dat willen we niet.”

_________________
de voorzitter


vr maart 30, 2012 13:47
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 [ 4 berichten ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers.


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
HelpZoeken