Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpen Het is nu di sep 19, 2017 21:31 [ 4 berichten ] 
 Financiële crisis 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Financiële crisis
Stelling: ‘Wij ondervinden niet eens zoveel hinder van de crisis’

_________________
de voorzitter


vr sep 07, 2012 12:52
Deel op Facebook Deel op Twitter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Re: Financiële crisis
Henk van Rooy, voorzitter Spoordonkse Boys:

,,Nou, bij Spoordonkse Boys hebben we wel last van de crisis. Al zit het ‘m alleen al een beetje in de sponsorbijdragen, al is het alleen al het feit dat sommige jeugdtrainers en -leiders gestopt zijn, ondanks de 50 procent korting op hun eigen contributie die zij hiervoor krijgen. Al zijn het alleen al de ouders die mopperen over de hoogte van die contributie. Dat soort dingen merk je goed allemaal.

Dit jaar zijn vier sponsoren van ons failliet gegaan. Geen grote, en op het totaal aantal sponsoren is het minimaal, maar toch, het zijn er wel weer vier. Dat viel gewoon op, zeker ten opzichte van andere jaren waarin het aantal dat stopt vaak ook gewoon nul is. Ook die jongelui van zo’n beetje begin twintig die als leider of trainer actief zijn, willen we natuurlijk het liefst behouden, vandaar die korting die wij ze geven. Maar twee avonden bijklussen in plaats van training geven en ze hebben alweer meer bijverdiend dan onze, zeg maar ‘bijdrage’. Zeker in deze tijd waarin iedereen moet inleveren, is de keuze dan soms snel gemaakt. Klagende ouders van jeugdleden noemde ik ook al, terwijl wij overigens zelf vinden dat we onze contributie heel laag hebben. Zo monitoren wij onze club met een aantal andere, en daar staan we wat dit betreft onderin. Maar heb je vier kinderen, dan gaat het toch weer om zo’n 500 euro. Mensen en dus ook de leden mopperen in deze economisch slechte tijd wat eerder, verlaten misschien ook wat sneller de kantine of nemen wat vaker hun eigen drinken mee.

Verder merken we het ook zeker vanuit de politiek. De gemeente wil alle sportverenigingen hier graag privatiseren. Dat is een langdurig proces en daar zitten ook wel potentiële voordelen in, zoals synergie als het gaat om grootschaliger inkoop en dergelijke, als je dat met meerdere verenigingen tegelijk kan organiseren. Maar de gemeente heeft en krijgt vanuit Den Haag ook minder geld, wil ten opzichte van de vereniging dus subsidie verlagen en de huur verhogen, en zelf fte’s en anderszins besparen. Alleen moet je als club daarvan natuurlijk niet ‘naar de Filistijnen’ gaan. Dat het bij de gemeente nu een stuk minder is, daar kan de gemeente ook niks aan doen, maar wij hebben er automatisch ook mee te maken. Neem de zogenaamde bruidschat bij privatisering, om een x-aantal jaar met het complex en onderhoud vooruit te kunnen. De schatting van de hoogte hiervan was een jaar of twee geleden, toen we begonnen in dit proces, nog 20 procent hoger dan dat de gemeente het nu berekent.

Ja, de crisis in Nederland heeft gewoon ook invloed op de clubs. Wij bezuinigen dus ook, gaan – om een voorbeeld te noemen – van drie consumptiebonnen per persoon tijdens een vergadering naar twee. We zijn een financieel gezonde club, maar onze penningmeester zegt: we moeten ook een financieel gezonde club blijven. Een ander voorbeeld. Voor de club hebben we een nieuw koffiezetapparaat gekocht, via een ex-collega van mij. Dat apparaat was eigenlijk 1800 euro, maar wij kregen ‘m voor 1100. Dus zei iemand: hebben we toch mooi 700 euro korting. Waarop onze penningmeester zei: nee, we hebben weer 1100 euro uitgegeven. En daar moet ik hem gelijk in geven. Als er duidelijk signalen zijn dat er inkomsten gaan dalen, moeten óók de uitgaven omlaag.”

_________________
de voorzitter


vr sep 07, 2012 12:52
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Re: Financiële crisis
Gerard Heemskerk, voorzitter Voetbalvereniging Sint Bavo (VVSB) in Noordwijkerhout:

,,Euhm… Nou, we merken het wel. Aan een aantal sponsoruitingen die worden teruggetrokken, aan een teruggang in boarding reclame en zelfs aan een aantal echte opzeggingen. Sponsoren die even een jaartje, of een paar jaartjes overslaan om intern de puntjes op de i zetten. Verder is het in deze tijd met de gemeente moeizaam om te onderhandelen. Daar waar je in het verleden een beroep op ze deed, wacht je nu even een of twee jaar, of besluit je ideeën voor investeringen met betrekking tot de toekomst überhaupt maar niet voor te leggen. Daarnaast loopt bij ons ook de kantineomzet ietwat terug, maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat we nu in de Topklasse op zondag spelen, en veel mensen toch thuis op Eredivisie Live graag Ajax, Feyenoord enzovoort willen afkijken.

Hoe dan ook, budgettair gezien valt het voor onze vereniging nog best wel mee. Wel gaat het ten koste van de ‘prestatieafdeling’. Als er bezuinigd wordt, is het hier, en niet op andere zaken zoals bijvoorbeeld de jeugd. Ik zeg ook bewust afdeling, want je kunt bij wijze van spreken wel een Robben of een Van Persie willen hebben, maar je kan ook genoeg andere spitsen halen. Als je daarbij maar inventief genoeg te werk gaat, hoeft dat niet eens per se ten koste te gaan van de prestaties zelf. Het is niet altijd het budget dat de resultaten bepaalt, dat zie je zelfs nog in het internationale topvoetbal.

We praten in ons geval ook niet over tienduizenden euro’s aan lagere inkomsten, maar rond de tien, vijftienduizend euro minder dan vorig jaar. Dat is allemaal wel op te vangen, alleen moet je sommige dingen natuurlijk wel iets anders aanpakken of simpelweg uitstellen. Bovendien: bedrijven moeten weer vet op de botten krijgen, maar mensen praten de crisis elkaar ook wel een beetje aan, denk ik, in het algemeen gesproken. Gisteren hadden we een feestweek in het dorp, dat wordt echt niet wegbezuinigd, dat gaat heus wel door. Als je maar niet ontslagen wordt, krijg je gewoon je salaris, moet je misschien vijftig euro hier of daar inleveren, maar kun je ook gewoon nog je hypotheek betalen. Misschien koop je een iets mindere wasmachine als de vorige stuk gaat en rij je wat langer door in je huidige auto. En er zijn zeker uitzonderingen en nogmaals, ik praat in grote lijnen, maar als iedereen zegt dat je er slecht uitziet, ga je je op een gegeven moment ook vanzelf ziek voelen.”

_________________
de voorzitter


vr sep 07, 2012 12:52
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 20, 2011 12:59
Berichten: 222
Bericht Re: Financiële crisis
Jan Jonkman, penningmeester bij v.v. Tolbert:

,,Nee, dat is niet waar. Zeker niet. Sponsoren komen er niet bij, lopen juist weg. Zelfs onze hoofdsponsor is gestopt vorig jaar. En de gemeente laat subsidies vervallen, brengt nu zelfs extra kosten in rekening. Volgend jaar gaan we voor het eerst in ons hele bestaan huur betalen voor de velden. Daarnaast worden de kleedkamers en het onderhoud ervan geprivatiseerd, zonder een afkoopsom. Dan gaat het alles bij elkaar niet om honderden, maar om duizenden euro’s. Dus nee, dat valt niet mee. Ik ben blij dat we een kantine hebben met inkomsten, daar drijft de vereniging op. Ook is er wel een vast aantal sponsoren die wel blijven. Toch gaan ook alle lasten gewoon door en is het dus telkens een hele zorg om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is zelfs bijna niet meer op te brengen.

Je gaat nog wel achter potentiële sponsors aan, maar veel van hen zeggen: op dit moment even niet. Dan moet je toch hun deur voorbij gaan. Verder doen we aan allerlei acties mee. Bijvoorbeeld van de winkeliers hier, en we geven zoveel mogelijk mensen op voor de Vriendenloterij. Eens per jaar hebben we een feesttent, daar verdienen wij aan. Eens in de zoveel tijd werkt ook een flink aantal vrijwilligers tijdens een evenement voor een cateringbedrijf; wat ze verdienen gaat naar de vereniging. Ja, we kennen veel meer van dit soort activiteiten dan vroeger. Nu moet je wel. Vroeger had je een oliebollen- en kerstbomenactie, dat was het wel zo’n beetje, en was eigenlijk nog meer voor de gezelligheid ook.

De inkomsten uit de kantine worden overigens ook steeds minder. In vergelijking tot een jaar of wat geleden is het nu zo ongeveer de helft. Mensen kunnen hun geld maar één keer uitgeven. Wij hebben de prijzen wel verhoogd, en straks met die BTW-verhoging moeten we dat weer. Terwijl je niets liever wilt dan sociale prijzen blijven hanteren, maar op den duur houdt het een keer op. Voor wat betreft de contributie: die is in vergelijking met andere sporten in het voetbal meestal nog niet eens zo hoog, dus een verhoging kan nog wel eens, maar ook dát houdt natuurlijk een keer op.

We zijn maar een heel kleine club en elk jaar weer moeten we toch die begroting sluitend krijgen. Ik kan eerlijk vertellen, ik heb er wel eens wakker van gelegen; hoe komen we rond? Je wordt er bovendien toch op aangekeken, ook al gaat het niet om jou zelf maar doe je het voor de vereniging. De ene crediteur hanteert een betalingstermijn van veertien dagen, de ander één van dertig, maar hoe dan ook: soms komt het niet uit en moet je een factuur noodgedwongen wel eens laten liggen. Vaak kom je die mensen dan tegen op de voetbalvereniging en dan kijken ze toch jóu erop aan, en dat is op zich heel vervelend. Toch is het leuk om op de club te zijn, en wij zetten wel door, daar gaat het niet om hoor. Maar het is wel echt moeilijk in deze tijd. Ik hoop dus maar dat het een keer weer verandert.”

_________________
de voorzitter


vr sep 07, 2012 12:52
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 [ 4 berichten ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers.


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
HelpZoeken